De Gijzenzeelse broers Yannick en Robin raakten niet meteen besmet met de passie voor het bierbrouwen, maar werden er geleidelijk aan door gegrepen. Af en toe organiseerden ze brouwerijbezoeken voor familie en vrienden en ze vonden het fascinerend dat je met slechts 4 ingrediënten zoveel verschillende biersmaken kan verkrijgen. Hun interesse groeide en ze gingen een stapje verder met het organiseren van bierproefavonden, waarbij ze deskundige werden bijgestaan door zytholoog Hans Bombeke.
Een workshop bierbrouwen zorgde er uiteindelijk voor dat ze hun roeping niet langer konden negeren. De passie voor brouwen nam de overhand en resulteerde in de aanschaf van een kleine installatie om thuis bier te brouwen. Zoals dat dan gaat, volgde er een periode van experimenteren, verbeteren en vooral veel proeven. In 2017 zag hun eerste bier officieel het levenslicht: Gijzelaarke blond. Daarna volgden nog een tripel en een dubbel, maar met een brouwketeltje van 30 liter kom je niet ver. Wat ooit begon als een hobby voor vrienden en familie groeide gestaag en dit leidde tot de beslissing om hun bieren op grotere schaal te laten brouwen door Brouwerij De Graal in Brakel.
“Ons doel was initieel om een biertje te brouwen dat vrienden en familie konden degusteren als ze langskwamen. Dat expandeerde al snel. En dan rees de vraag ‘wat doen we hiermee?’. Omdat we niet de ruimte hebben om een grote installatie te zetten, beslisten we om ‘huurbrouwer’ te worden. Dat wil zeggen dat wij de bieren ontwikkelen. Op basis van het recept worden ze op groot volume gebrouwen in een grotere brouwerij.”
Yannick De Pelsmacker
Hoewel ze niet langer zelf hun bieren brouwen, staan ze wel in voor de verdeling en commercialisering ervan. Naar horeca toe leggen ze een sterke nadruk op foodpairing, waarbij ze hun bieren associëren met specifieke gerechten om de smaken van zowel het bier als het gerecht optimaal tot hun recht te laten komen.
“Ik maak er een beetje mijn missie van om aan te tonen dat bier zich uitstekend leent tot foodpairing. En dat je ons bier ook in gerechten kan gebruiken.”
Yannick De Pelsmacker
Voor gerechten en foodpairing tips met het Gijzelaarke verwijs ik graag naar de website van De Gijzelse Microbrouwerij zelf:
https://tgijzelaarke.be