Het 5e seizoen is een echt saison bier. Hiervoor zijn 10 criteria opgesteld en het bier moet aan minstens 8 criteria voldoen voor “saison” op het etiket mag vernoemd worden. Waarin wijkt het 5e seizoen dan af: het wordt niet gebrouwen in de provincie Henegouwen en het is niet afgevuld in 75cl flessen. Verder voldoet het aan alle criteria: bier van hoge gisting met nagisting, alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%, donkerblond tot amberkleurig, dorstlessend karakter, goed hopt en/of gekruid, hoge vergistingsgraad waardoor het droog smaakt, vooral regionaal verkrijgbaar en hoofdzakelijk gebrouwen met gerstemout.
Vroeger hadden veel boeren een eigen brouwinstallatie en na het landbouwseizoen werden de resten van de granen verwerkt tot een licht seizoenbier. Er werd veel hop aan toegevoegd voor de bewaring en het bleef een hele winter rijpen tot de start van het nieuwe landbouwseizoen. Het werd dan gedronken door de seizoenarbeiders en om die reden hadden deze bieren ook een alcoholpercentage van maar 3%. Tegenwoordig worden saison bieren het hele jaar door gebrouwen en gedronken, maar ze moeten nog wel voldoen aan vele criteria die gebaseerd zijn op de oude echte saison bieren.
Meer over Oosteke Brouwers |
Meer producten uit Gavere