Wat is een dry rub en hoe gebruik je hem?

  20-01-2023     Reacties (0)

Wat is een dry rub? Een dry rub of droge rub is een mix van kruiden en specerijen waarmee je vlees of vis inwrijft om het meer smaak te geven. “To rub” is dan ook Engels voor “wrijven”. Het is een product dat in de Verenigde Staten zeer populair is en dat bij ons voornamelijk op de barbecue gebruikt wordt. Wat zit er in een dry rub? Een dry rub bevat dus geen vloeistoffen, maar enkel droge ingrediënten : gedroogde kruiden en specerijen, suiker en zout. Deze laatste twee zijn cruciale ingrediënten. De suiker zorgt bij het bakken voor een lekker gekarameliseerd korstje en het zout onttrekt water aan het vlees waarin de kruiden oplossen. Kruiden en specerijen die je vaak in droge rubs vindt, zijn peper, paprikapoeder, cayennepeper, oregano, komijn, chilipoeder, mosterpoeder, uienpoeder...

Lees meer

Wat is rillettes?

  05-08-2022     Reacties (0)

Rillettes zijn een typisch Franse vleesbereiding . Het is een smeuïge vleespasta die je kan smeren en dat is ook precies wat ermee gedaan wordt: je smeert het op een boterham of op een toastje. Rillettes ontstonden in de 15de eeuw op de boerenbuiten in de Franse provincie La Touraine. Om het taaie vlees van oude varkens terug eetbaar te krijgen, werd het in veel vet gesmoord tot het zacht werd en uit elkaar kon getrokken worden. Een beetje vergelijkbaar met pulled pork. Bij het smoren werden er specerijen toegevoegd om het vlees extra smaak te geven. Als het vlees volledig zacht was geworden, werd het vermengd met het vet waarin het gesmoord werd en zo ontstond een romige smeersel. Een goede rillettes bestaat uit twee derden vlees en één derde vet en smout. Het is dus een puur vleesproduct . Hoewel het van...

Lees meer