-
Wat is rillettes?
Rillettes zijn een typisch Franse vleesbereiding. Het is een smeuïge vleespasta die je kan smeren en dat is ook precies wat ermee gedaan wordt: je smeert het op een boterham of op een toastje.
Rillettes ontstonden in de 15de eeuw op de boerenbuiten in de Franse provincie La Touraine. Om het taaie vlees van oude varkens terug eetbaar te krijgen, werd het in veel vet gesmoord tot het zacht werd en uit elkaar kon getrokken worden. Een beetje vergelijkbaar met pulled pork. Bij het smoren werden er specerijen toegevoegd om het vlees extra smaak te geven. Als het vlees volledig zacht was geworden, werd het vermengd met het vet waarin het gesmoord werd en zo ontstond een romige smeersel. Een goede rillettes bestaat uit twee derden vlees en één derde vet en smout. Het is dus een puur vleesproduct.
Hoewel het van oorsprong gemaakt werd van varkensvlees, vind je ondertussen ook rillettes van gans, konijn, eend, zalm,…
Rillettes hoef je niet in de koelkast te bewaren en je eet ze ook op kamertemperatuur. Zo komt de smaak ten volle tot zijn recht en kan je ze ook gemakkelijker smeren.
Blijft het gebruik beperkt bij toast en brood? Nee, helemaal niet. In Frankrijk is het niet ongewoon dat de pot rillettes de hele maaltijd op tafel blijft staan. Niet alleen om op een stukje brood te smeren, maar ook om te laten smelten op een warme aardappel of om onder een bord hete soep te roeren.
Een product waar heel wat mee te doen valt dus en dat staat te popelen om ook hier in België ontdekt te worden.
Bestel meteen een potje Steenuilke rillettes van Brouwerij De Ryck
Rillettes ontstonden in de 15de eeuw op de boerenbuiten in de Franse provincie La Touraine. Om het taaie vlees van oude varkens terug eetbaar te krijgen, werd het in veel vet gesmoord tot het zacht werd en uit elkaar kon getrokken worden. Een beetje vergelijkbaar met pulled pork. Bij het smoren werden er specerijen toegevoegd om het vlees extra smaak te geven. Als het vlees volledig zacht was geworden, werd het vermengd met het vet waarin het gesmoord werd en zo ontstond een romige smeersel. Een goede rillettes bestaat uit twee derden vlees en één derde vet en smout. Het is dus een puur vleesproduct.
Hoewel het van oorsprong gemaakt werd van varkensvlees, vind je ondertussen ook rillettes van gans, konijn, eend, zalm,…
Van waar komt de naam rillettes?
Rillettes is een benaming die steeds in het meervoud wordt gebruikt en het is afgeleid van rille of rilleé. Als een varken geslacht werd, werd het in stukken en repen gesneden om het daarna verder te verwerken. Met deze repen die rille of rilleé genoemd werden, werden onder andere rillettes gemaakt om het vlees langer te kunnen bewaren.Rillettes zelf maken
Wie wil kan ook zelf rillettes maken. Moeilijk is het niet, maar het vraagt wel wat tijd. Voel je je geroepen, dan helpt onze Jeroen Meus je graag verder met zijn recept voor Varkensrillettes met toast. Zie je het niet helemaal zitten om zelf aan de slag te gaan, dan kan je eenvoudig een potje Varkensrillettes van Modest & Kamiel of Steenuilke rillettes van Brouwerij De Ryck bestellen.Hoe eet je rillettes?
Een potje rillettes is heel handig om in huis te hebben, want het is een dankbaar product om snel een hapje mee op tafel te toveren als je onverwacht bezoek krijgt. Gewoon even een boterham roosteren en in stukken snijden, potje rillettes opendraaien en beide in het midden van de tafel zetten met een mes erbij. Gezelliger kan niet!Rillettes hoef je niet in de koelkast te bewaren en je eet ze ook op kamertemperatuur. Zo komt de smaak ten volle tot zijn recht en kan je ze ook gemakkelijker smeren.
Blijft het gebruik beperkt bij toast en brood? Nee, helemaal niet. In Frankrijk is het niet ongewoon dat de pot rillettes de hele maaltijd op tafel blijft staan. Niet alleen om op een stukje brood te smeren, maar ook om te laten smelten op een warme aardappel of om onder een bord hete soep te roeren.
Een product waar heel wat mee te doen valt dus en dat staat te popelen om ook hier in België ontdekt te worden.
Bestel meteen een potje Steenuilke rillettes van Brouwerij De Ryck

Reacties (0)
Geen reacties gevonden.