-
Toer Lekker Oost-Vlaams 2020
Afgelopen weekend vond de Toer Lekker Oost-Vlaams plaats waarbij je 14 producenten van streekproducten en hoeveproducten kon bezoeken. Een unieke kans om te zien waar en hoe deze heerlijke producten gemaakt worden, wie de mensen achter de producten zijn en wat hun verhaal is. Het motto van de Toer 2020 was “Doe lokaal en proef je streek, want lokaal is het nieuwe normaal!” Zo is er dan toch nog iets positief aan de hele Covid-toestanden: lokale producten staan volop in de belangstelling!
De Toer was toe aan zijn 4de editie, maar dit jaar zag het concept er een beetje anders uit dan de vorige jaren. Terwijl je tijdens de vorige edities meestal een rondleiding kon krijgen door de producent, werd het persoonlijk contact omwille van Covid-19 beperkt door te werken met een vastgelegd parcours en infoborden. Maar dat maakte de bezoeken niet minder interessant, want er viel nog steeds zeer veel te ontdekken én te proeven. We merkten ook dat enkele producenten het stiekem toch niet konden laten om hier en daar een woordje uitleg te geven
Van de 14 producenten die je dit jaar kon bezoeken, waren er maar liefst 7 te vinden in de Vlaamse Ardennen. Zo zie je maar dat onze regio rijk is aan lokaal lekkers. Vier van deze zeven vind je trouwens ook terug in onze webwinkel. Maar niet alleen in de Vlaamse Ardennen kon je producenten van streekproducten bezoeken, ook in het Waasland, de Leiestreek en het Scheldeland waren er enkele adresjes waar je naartoe kon.
Zelf hebben we er drie uitgepikt uit de Vlaamse Ardennen (uiteraard ). Onze eerste stop was bij brouwer en kaasmaker Danny van Brouwerij Gemeldorp in Lierde. Dat zijn bieren en kazen superlekker zijn, dat wisten we al, want we werken al een tijdje samen met Danny. We lieten ons tijdens het bezoek onderdompelen in zijn bieren, ontdekten de verhalen achter hun namen en leerden hoe belangrijk hij het vindt om met natuurlijke processen te werken. Blijkbaar kan je met een brouwketel ook perfect kaas bereiden, maar helaas mag dit niet van het Federaal Voedselagentschap omwille van eventuele contaminatie van de kaas met biersteen. Daarom is Danny uitgeweken naar de Beverse Kaasmakerij om zijn kazen te maken, om ze dan daarna toch thuis in zijn brouwketel onder te dompelen om er bierkaas van te maken
Tussen de buien door reden we naar Wijndomein Pres de Gand in Borsbeke. Daar aangekomen stopte het gelukkig even met regenen, zodat we een blik konden werpen over de vele druivenstokken. Het vervolg van het productieproces bevond zich gelukkig binnen, want de donkere wolken pakten zich samen boven de wijngaard. We zagen onder andere de immense druivenpers waarin 3 ton druiven kunnen geperst worden en de pupiters waarin 240 schuimwijnflessen 4 weken lang elke dag een kwartslagje gedraaid worden tot de gist volledig naar de hals gezonken is. Omdat er heel wat volk in het proeflokaal zat, waagden we het om ons op het terras te zetten om te proeven van Rudy zijn wijnen. We hadden ze wel al eens geproefd, maar dit was de ideale gelegenheid om ze te herontdekken.
We moesten snel weer verder, want een nieuwe regenbui jaagde ons van het terras. Dus zetten we onze Toer Lekker Oost-Vlaams verder en verhuisden we naar onze laatste stop voor de dag: Wijndomein Carrijn in Sint-Maria-Oudenhove. Hoewel Sint-Maria-Oudenhove ons niet vreemd is, want we spelen er bij de fanfare, hadden we er geen idee van dat er tussen de huizen een wijngaard verstopt zat. Naast wijnen kan je bij Willy ook gin, Oudenhoofse Aperitief en Pommeau verkrijgen en dat maakte ons wel heel nieuwsgierig. Gelukkig had Willy enkele tenten voorzien om zijn bezoekers droog te houden. Schuilend voor de regen proefden we de Cuvée wit 2019, een frisse jonge witte wijn en de Cuvée Michel, een lekkere rosé waarvan de druiven geoogst werden door… Michel. We hoorden het verhaal achter deze wijn, leerden wat pommeau is en ontdekten dat het Oudenhoofds Aperitiefke eigenlijk porto is, maar dat deze zo niet mag genoemd worden omdat dit een beschermde oorsprongsbenaming is. Voor proeven van deze aperitieven was er spijtig genoeg geen tijd meer, maar we zijn alleszins van plan om contact op te nemen met Willy. Hopelijk kan je zijn producten dan binnenkort in onze webwinkel vinden.
Onze conclusie: Toer Lekker Oost-Vlaams is zeker en vast een aanrader! Volgend jaar zijn we weer van de partij, maar hopelijk met wat aangenamer weer en zonder mondmaskers en bubbels (tenzij het schuimwijn is ).
mooie foto's op domein met wijn in t glas ! TOP ! www.wijndomeincarrijn.be in aanmaak